Husdjursdagen 2010

Husdjursdagen i Alsen 2010

Husdjursdagen i Alsen har blivit tradition och samlar både gamla och unga till en innehållsrik familjedag i Alsen. Husdjursdagen är ett samarbetsprojekt mellan Rödöns och Alsens LRF-avdelningar och anordnades i år för 11:e gången. Vi försöker alltid bjuda på något nytt varje år och 2010 års tema var ”Hunden människans bästa vän”.
Här får du kunskap om stora och små djur som hästar, kor, får, alpackor, ankor, kaniner m m. Dagen inleds alltid med en friluftsgudstjänst. Husdjursdagen invigdes av kommunalrådet Maria Söderberg. För underhållningen svarade ”Smultron o Sång”, vilket var ett inslag som uppskattades av barnen. Vi kunde också se hur människa och hund samarbetar till nytta och nöje. På programmet fanns vattenapportering, fårvallning, lydnadsuppvisning, hundtrimning, nosövningar, spårning och försvarsmaktshundar. JHKK hade också en valputställning. JILU och Dille Gårds naturburksgymnasium presenterade sina utbildningslinjer.
Inom området finns möjlighet att köpa mat, fika, glass m m. Marknadsförsäljning sker av lokalproducerade livsmedel och hantverk.
Husdjursdagen besöktes av över 1 000 personer. Våra sponsorer hjälper oss att hålla entréavgifterna låga och vi tar endast 60 kr för vuxna och inget för barnen.

Temat för årets Husdjursdag är ”Hunden-människans bästa vän”. Och vad kan vara mer passande för en sådan dag! Hunden, vårt allra äldsta husdjur, som följt människan genom årtusenden som jaktkamrat, som väktare, som värmare under kalla vinternätter, som barnens trogna lekkamrat och som fortfarande följer i våra spår vart än i världen vi vänder oss. På Husdjursdagen kommer vi att få stifta bekantskap med hunden i en rad olika funktioner i det moderna samhället; på landet såväl som i staden.

2009-_2116

Det blir inofficiell utställning av valpar i alla raser, det blir vallning, det blir uppvisning av olika lydnadsgrenar som rally och appell, det blir apportering med fågelhundar, polishundar i arbete m.m. m.m. Men, för den skull har vi inte glömt våra andra välkända husdjur! Naturligtvis får vi se kor och grisar, får, höns och kaniner; vi får åka hölass och klappa kalvar och fölungar. Matmarknad blir det också; Jämtland är numera, som bekant, Sveriges centrum när det gäller det småskaliga mathantverket, så detta blir väl representerat inte minst i form av nybakt tunnbröd uppe i bakstugan. Annat hantverk blir det också, både inne i Galleri Fjösets utställning och hos för dagen inbjudna hantverksgäster. Musik och underhållning saknas inte, förstås; vi har även i år nöjet att presentera den populära gruppen ”Smultron och Sång” och får bl.a. höra smakbitar ur deras senaste CD. Så, välkomna till Alsen den 18 juli, till en verkligt innehållsrik dag för hela familjen!! Alsenbygdens och Rödöns LRF-avdelningar