Husdjursdagen 2011

Husdjursdagen i Alsen

Söndag 17 juli 2011 klockan 10-16

Årets tema är Skogen

I år drar vi till skogs!! Årets tema för Husdjursdagen är SKOGEN , vårt lands viktigaste naturtillgång. Alla ute på landet har en relation till skogen, som råvarukälla, som arbetsplats, som plats för rekreation, jakt och fiske och det är detta vi skulle vilja lyfta fram denna gången.
                                                              
Och här finns mycket att visa upp! Det blir skogsmaskiner och motorsågar, skogshästar och träslöjdare, björksavsförädlare och syltkokerskor; bara för att nämna något. Blir du inspirerad? Sysslar du själv med något ”skogsnära”? Hör av dig till oss, så hälsar vi dig välkommen att deltaga med dina färdigheter och produkter under årets Husdjursdag.

Men, Husdjursdagen skulle inte vara en riktig Husdjursdag utan våra älskade medarbetare härute på landet: husdjuren. Och de kommer också, förstås; det blir som vanligt hästar och kor, får, grisar och alla sorters smådjur. Och det blir fårklippning och klövverkning och åka hölass och allt möjligt annat djur-kul.

Hör av dig om du vill visa upp dina djur och marknadsföra din uppfödning! Vi kommer att ha veterinär på plats och alla djur ska följa respektive djurslags hälso-reglemente. Är du osäker på vad som gäller just för dig, så ring oss och fråga!

Jämtland har ju blivit berömt för sitt småskaliga livsmedelsföretagande och det ska vi naturligtvis ta fasta på. Vi hoppas att riktigt många av länets mat- producenter kommer till vår matmarknad och dukar upp sina läckerheter för oss!

Mat och kaffe serveras förstås och musik och underhållning blir det; vi kommer att uppdatera hemsidan eftersom, så titta gärna in till oss emellanåt så får du veta mera.

Du som vill deltaga på Husdjursdagen eller bara fråga något, välkommen att höra av dig till:
 Andreas     070 694 66 26

I år var det SKOGEN som stod i centrum och detta inspirerade till de mest skiftande aktiviteter. Att skogsarbetet genomgått en hisnande utveckling de sista hundra åren illustrerades med prov på de högteknologiska vidunder som befolkar våra skogar i skördetid. Hästens roll i skogsarbetet har minskat, men inte upphört. Fortfarande är hästen ett lönsamt alternativ när det gäller att dra fram timmer vid gallring i besvärlig terräng, särskilt i känsliga och skyddsvärda marker. Och även för hästförarens del har det tunga skogsarbetet underlättats, här visades prov på en motordriven lastkran monterad på timmervagnen sparar mången värkande skogshuggarrygg!
Skogsarbetarens väg ”från yxa till skördare” skildrades åskådligt av John Mattsson.
Andra aktiviteter med anknytning till skog och trä, var en tävling om att slå i spik på tid och Bengt Bixo, som spelade på näverspjätt. Ett mycket originellt musikinstrument!

Att motorsågar kan användas till annat än att ta ner träd, illustrerades av en verklig virtuos! Med några raska tag med sågen i en stock trollade han, under publikens jubel, fram en pytteliten stol, komplett med fyra ben och ryggstöd. Fantastiskt!

Ingen Husdjursdag utan husdjur! Kossor och kalvar, hästar och fölungar, grisar och får, alla fanns de där. Carina Jälkentaalo visade fårklippning, Elsa Grenholm och hennes duktiga kelpie demonstrerade ankvallning och ”Hästsköjaran” erbjöd hölass åkning och ponnyridning. Uppe på jäll´n flockades barnen framför burar med höns och kaniner av olika raser och många av dem kommer säkert att ha en kaninunge överst på listan när tomten kommer nästa gång!

Till de lite mer ovanliga husdjuren hörde Peter Blombergssons vinbergssnäckor och kinesiska jättelandsnäckor. Sniglar räknas nere på kontinenten som en stor läckerhet och Peter är i full färd med att lansera denna delikatess även i Sverige. Vad sägs om snigelkaviar? Det kan finnas på varje gourmetrestaurangs meny om några år!

Till de ovanligare djuren hör också alpackorna från Torpshammars Alpackagård. Dessa exklusiva ullproducenter kommer starkt i Sverige och dagens representanter, Sami och Kintu visades föredömligt av familjen Backeús unga dotter Jolina med kompis.

Underhållning bjöds det på också; Cirkus Kul och Bus uppträdde och de hjälpte även de besökande barnen med jonglering och andra cirkuskonster mellan varven. Ett band med unga, lovande popartister, ”Shock Treatment”, bidrog med sprudlande livsglädje.

En annorlunda konst utfördes av Nicklas Edström, som satt uppe på jäll´n och spann hundhår på en fin gammaldags spinnrock. Ett mjukt och varmt garn blev det, denna gång av hår från en Leonbergerhund.

Ost, bröd, korv, potatis och mycket annat i matväg fanns i stånden ute på planen framför Fjöset oh på Kasa; färska jordgubbar från Rödön lockade många! Också hantverk som keramik, hundselar och broderade handdukar fanns att köpa, såsom också perenner från Janas Trädgård att ta hem och sätta i rabatten.

Margareta Winberg invigde Dagen, som många gånger förr, och konferencier var som vanligt Gunnel Persson, som entusiastiskt höll stämningen på topp hela dagen.

Sammanfattningsvis – ännu en lyckad Husdjursdag!

Tack alla som var med och jobbade, tack alla artister och utställare och tack också till vår trogna, positiva publik, som får oss att känna att allt förberedande arbete är mödan värt!!

Maria Ericson